Bli medlem
Ur Zickermans samling: Skånsk bröllopsdyna från ca 1830 framtagen av Monica Zetterström 1995, foto Lasse EdelholmUr Zickermans samling: Skånsk bröllopsdyna från ca 1830 framtagen av Monica Zetterström 1995, foto Lasse Edelholm

Lilli och Prinsen

6 juni – 16 september
Prins Eugens Waldemarsudde, Stockholm 

I utställningen Lilli och Prinsen får du bekanta dig med eldsjälen Lilli Zickermans arbete för hemslöjden, hur hon 1899 startade Föreningen för Svensk Hemslöjd och hur prins Eugen verkade som föreningens ordförande från starten fram till sin död 1947.

Utställningen visar hur Lilli Zickerman reste runt i Sverige för att dokumentera den ortstypiska textilslöjden. En resa där hon samtidigt försökte modernisera slöjden med syfte att låta den bidra till människors försörjning i en tid då industrialiseringen hotade att tränga undan det handgjorda skapandet.

På det övre våningsplanet visas verk av en kavalkad av textilkonstnärer från 1900-talets andra hälft till nutid i en hyllning till Lilli Zickerman och hennes engagemang för det textila. Edna Martin, Sten Kauppi, Kajsa Melanton, Helena Hernmarck, Eva Ek-Schaeffer och Hans Krondal är några av de 20 konstnärer som medverkar. Även en yngre generations konstnärer är representerade, exempelvis Annika Ekdahl och Pasi Välimaa.

Här presenteras även tre projekt som i Lilli Zickermans anda försöker ge kvinnor både i Sverige och utomlands en inkomst genom eget handarbete.

  • Datum: 6 juni – 16 september
  • Plats: Prins Eugens Waldemarsudde, Stockholm
  • Pris: 100 kr för vuxna, 80 kr för ungdomar och pensionärer, fri entré för alla t.o.m. 18 år
  • Medlemspris: Hemslöjdens föreningsmedlemmar går 2 och betalar för 1 mot uppvisande av medlemskort. Gäller ordinarie vuxenpris och kan ej kombineras med andra rabatter/erbjudanden
  • Museets hemsida: www.waldemarsudde.se

Utställningen Lilli och Prinsen är ett samarbete mellan Prins Eugens Waldemarsudde och Föreningen för Svensk Hemslöjd, med stöd av Bengt Julins fond. 

background image