Bli medlem
Rubrikbild_liljevalchs_affischbroderi_508px

Hemslöjden på Liljevalchs

6 juni – 2 september
Liljevalchs, Stockholm

Den stora jubileumsutställningen Hemslöjden på Liljevalchs handlar om lusten till det handgjorda – glädjen och stoltheten i att skapa själv. Här lyfter vi fram det fantastiska och det unika i Hemslöjden, den samlade djupa kunskapen, rikedomen av föremål, traditioner, material, tekniker, det hållbara, det genuina och det överraskande. Utställningen visar också på hur var och en genom sitt eget slöjdande i vardagen kan påverka i ett större sammanhang – den hållbara utvecklingen och allas vår gemensamma miljö.

Om utställningens olika rum

I Hemslöjden på Liljevalchs har varje rum sin egen lustfyllda inriktning men det gemensamma temat är tankar, strategier och uppslag om slöjden som en del av en hållbar utveckling. Här visas den samtida och framtida hemslöjden, hur slöjden kan binda samman historien, nutiden och morgondagen.

Bland annat kan besökarna gå på i ullstrumporna, eller jämföra grovhuggen slöjd med finlir, fundera på om näver kan användas i bilindustrin, uppleva ett möte mellan rosor och renar, och se det skånska yllebroderiet tolkas av tatuerare, animatörer, brodöser, sockerbagare, keramiker, smeder, folkdräktskräddare, träsnidare, glaskonstnärer och många fler.

Om det stora kollektiva verket Ser du löven för alla träd?

Människor i hela landet anmälde sitt intresse för att bli lövmakare, d v s att klä, fylla, smycka eller utforma sitt eget verk utifrån en stomme av plywood. Det färdiga resultatet är 2 000 löv i formatet 80 x 50 cm som tillsammans bildar en skog i ett par av konsthallens rum. Löven kommer att auktioneras ut i samarbete med Tradera och Konsumentföreningen Stockholm, till förmån för Vi-skogens plantering av träd i östra Afrika.

Vill du läsa mer om det kollektiva konstverket och buda på ett löv? Klicka här!

Prova själv i vår verkstad!

Mycket snack och lite verkstad? I den stora verkstaden får besökaren prova att slöjda själv eller tillsammans med handledare, exempelvis bidra till en gemensam virkning eller broderi och göra sitt avtryck på träklotterplanket. Här utlovar vi också påbörjade slöjdalster för våra besökare att ta vid där någon annan tröttnat. Varje vecka är det olika programpunkter och teman i verkstaden. På Liljevalchs hemsida hittar du Åsas slöjdkalender som innehåller aktuellt program.

 

  • Datum: 6 juni – 2 september
  • Plats: Liljevalchs, Stockholm
  • Pris: 80 kr för vuxna, 60 kr för ungdomar och pensionärer, fri entré för alla under 18 år
  • Medlemspris: Hemslöjdens föreningsmedlemmar går 2 och betalar för 1 mot uppvisande av medlemskort. Gäller ordinarie vuxenpris och kan ej kombineras med andra rabatter/erbjudanden
  • Konsthallens hemsida: www.liljevalchs.se

 

Utställningen Hemslöjden på Liljevalchs är ett samarbete mellan Liljevalchs, Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund och Sveriges hemslöjdskonsulenter, med stöd från bl a Svenska PostkodLotteriet, Barbro Osher Pro Suecia Foundation, Kulturdepartementet och Konsumentföreningen Stockholm.

background image