Bli medlem
hemslojden_100-ar_fotomaner_3_508px

Om jubileet

Hemslöjden fyller 100 år 2012!

Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund – SHR fyller 100 år 2012, vilket firas i 366 dagar med workshops, utställningar och mängder av aktiviteter runt om i hela landet. På Liljevalchs finns den stora jubileumsutställning med det fantastiska och det unika i Hemslöjden, där en viktig del är ett kollektivt verk med 2000 stora löv. Nordiska museet fylls med dunkande vävstolar och mängder av vackra vävar. Prins Eugens Waldemarsudde lyfter fram hemslöjdens portalfigur Lilli Zickerman och olika textilkonstnärer. På Vadstena slott visas utställningen Spetskonst.

Hemslöjden på Liljevalchs
6 juni – 2 september
Liljevalchs – Stockholm

Väv
9 maj – 30 september
Nordiska museet – Stockholm

Lilli och Prinsen
6 juni – 16 september
Prins Eugens Waldemarsudde – Stockholm

Spetskonst
9 juni – 19 augusti
Vadstena slott – Vadstena

Annat som händer under Hemslöjdens 100-årsjubileum: Stor utställning i Falun om slöjden av idag, utifrån det typiska för Dalarna. I Landskrona visas flättekniker som finns i hela världen i utställningen Korg.  På Eskilstuna Stadsmuseum visas en utställning om ungas slöjd och hantverk i en konsumtionstrött värld. I Nyköping arrangeras en D.I.Y-festival.  En storslagen trasmattepicknick arrangeras på Stortorget i Östersund. I Luleå visas slöjd av föreningens 360 medlemmar tillsammans med den 100-åriga norrbottniska folkdräkten. Hemslöjden medverkar även i Stockholms kulturfestival, Malmöfestivalen, Göteborgs kulturkalas och på Bok & Bibliotek. Slöjdklubben för barn expanderar under jubileumsåret och finns på många oväntade platser.

Hemslöjdens 100-årsjubileum är så mycket mer än det här. Allt som händer hittar du här eller i kalendariet på hemsidan Allt om Hemslöjd.

background image