Bli medlem
Otto von Busch och Elin IvreOtto von Busch och Elin Ivre

Hemslöjden på Bok & Bibliotek 2012

Hemslöjden medverkar på Bokmässan i Göteborg och där hittar du oss i monter B03:72. Förutom 30 monterprogram arrangerar vi fem seminarier där vi problematiserar slöjdens frågor. I varje seminarium deltar forskare, slöjdare och ofta någon oväntad person. Seminarierna modereras av erfarna journalister.

 

HEMSLÖJDEN – om det gränslösa

Torsdag 27/9, 12.00-12.45
Lokal: G4 

Slöjd över hela världen har många likheter. Det gäller bland annat mönster, färger och tekniker. Men hur ser vi på det som skapas av människor i andra länder eller när de flyttar till Sverige? Och hur ser vi på det som skapas av ursprungsbefolkningar? Medverkande: Zanyar Adami, grundare av tidskriften Gringo och filmregissör, Frida Arnqvist Engström, journalist och bloggare på Kurbits.nu, Lotten Gustafsson Reinius, docent i etnologi, intendent för ansvarsområdet globalisering Etnografiska museet, Mia Lindgren, hemslöjdskonsulent och projektledare för IOV Youth Congress 2012 och Eva Melldahl, samordnare för internationell och interkulturell hemslöjd Nämnden för hemslöjdsfrågor.

Moderator; Journalisten Sharon Jåma

Arr. Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund i samarbete med Nämnden för hemslöjdsfrågor, Föreningen Sveriges Hemslöjdskonsulenter och Studieförbundet Vuxenskolan.

 

HEMSLÖJDEN – om hållbarhet och miljö

Fredag 28/9, 13.00-13.45
Lokal: K2   

Medverkande: John-Michael Ekeblad, designstrateg och formgivare baserad i New York, där han gör möbler av rivningsmaterial från Manhattans skyskrapor och i Guyanas regnskogar där han tillsammans med lokalbefolkningen gör möbler av lianer, Anneli Palmsköld, fil. dr  i etnolog, programansvarig för Ledarskap i slöjd och kulturhantverk, Institutionen för kulturvård Göteborgs universitet, Lars Petersson, länshemslöjdskonsulent och aktiv på bloggen Slöjd håller, Louise Ungerth, chef för Konsument och Miljö, Konsumentföreningen Stockholm, Maria Westerberg alias Vildhjärta, pinnplockerska och sagomakerska i de värmländska skogarna.

Moderator; Journalisten John Chrispinsson

Arr. Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund i samarbete med Nämnden för hemslöjdsfrågor, Föreningen Sveriges Hemslöjdskonsulenter och Studieförbundet Vuxenskolan samt Institutionen för kulturvård Göteborgs universitet och Konsumentföreningen Stockholm.

Seminariet direktsänds i Kunskapskanalen.

Möbler av John-Michael Ekeblad

Möbler av John-Michael Ekeblad

HEMSLÖJDEN – om D.I.Y/Do It Yourself

Lördag 29/9, 11.00-11.45
Lokal: V-hallen 

Medverkande: Otto von Busch, fil. dr, designer och forskare vid Parsons The New School for Design i New York och Business & Design Lab, Göteborgs universitet, Maria Diedrichs, nyhetsredaktör tidningen HEMSLÖJD och redaktör för zickermans.se, Niclas Flinck, länshemslöjdskonsulent som arbetade med utställningen EcoCraft i Jönköping, Åsa Linderborg, fil. dr, kulturchef Aftonbladet och brodös.

Moderator; Journalisten Carin Hjulström

Arr. Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund i samarbete med Nämnden för hemslöjdsfrågor, Föreningen Sveriges Hemslöjdskonsulenter och Studieförbundet Vuxenskolan.

 

HEMSLÖJDEN – om värdet av att slöjda    

Lördag 29/9, 16.00-16.45
Lokal:V-hallen 

Medverkande: Gunnar Almevik, fil. dr, verksamhetsledare Hantverkslaboratoriet Göteborgs universitet, Peter Hasselskog, fil. dr, universitetslektor och utbildningsansvarig Högskolan för Design och konsthantverk, HDK:s slöjdlärarutbildning, Elin Ivre, utbildad i sömnad vid Sätergläntan Hemslöjdens gård och student på Beckmans designhögskola, Göran Lundborg, professor i handkirurgi Lunds universitet och författare till Handen och hjärnan och Louise Waldén, fil. dr, forskare inom genusvetenskap och författare till bland annat Handen och anden.

Moderator; Journalisten Gunilla Kindstrand

Arr. Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund i samarbete med Nämnden för hemslöjdsfrågor, Föreningen Sveriges Hemslöjdskonsulenter och Studieförbundet Vuxenskolan samt Institutionen för kulturvård vid Göteborgs universitet och Stiftelsen Sveriges allmänna folkskollärarförening.

 

HEMSLÖJDEN – om slöjden som börjar i skogen

Söndag 30/9, 12.00-12.45
Lokal: K3 

2012 fyller HEMSLÖJDEN 100 ÅR! Under jubileet har två böcker om trä och skog getts ut på Hemslöjdens förlag, skrivna av de mest namnkunniga inom området. För att plantera träd i slöjdens anda, kommer jubileumsutställningens kollektiva verk med 2 000 stora löv att auktionerats ut till förmån för Vi-skogen i Afrika.

Medverkande: Mats Nylinder, professor i virkeslära vid Institutionen för skogens produkter SLU och författare till böckerna Björktimmer, Ädellöv och Timmer, Lars Petersson, länshemslöjdskonsulent och huvudredaktör för Slöjden börjar i skogen, Anneli Rogeman, vd Vi-skogen, Jögge Sundqvist slöjdare med ett folkkonstnärligt alter ego surolle och författare till Tälj för kök och trädgård! och Knut Östgård, slöjdare och medlem i redaktionskommittén för Slöjden börjar i skogen.

Moderator; Journalisten Gunilla Kindstrand

Arr. Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund i samarbete med Nämnden för hemslöjdsfrågor, Föreningen Sveriges Hemslöjdskonsulenter och Studieförbundet Vuxenskolan samt Vi-skogen.

 

OCH STICKNING ÖVERALLT PÅ MÄSSAN.

 

background image